Unieke tassen van gerecyclede auto- en fietsbinnenbanden

Sinds 2007 maakt Nojram tassen en rugzakken van fietsbinnenbanden. Elk ontwerp bevat gebruikt rubber als hoofd materiaal, dat rubber komt van afgedankte binnenbanden van auto’s en fietsen. Nojram heeft een hart voor het milieu, door afval en met name fietsbinnenbanden een tweede leven te geven in de vorm van een tas.

Over-Nojram

Over Nojram

Nojram is een atelier wat overstroomt van creativiteit en originaliteit.

Het recyclen van afvalproducten vormt een belangrijk aspect in haar visie:
“Het geeft een heel bevredigend gevoel om een deel van de grote afvalberg die wij produceren een tweede leven te geven”. Autodidact pur sang, leerde Nojram in meer dan 10 jaar tijd, de fietsbinnenband goed kennen. Met een haat-liefdeverhouding voor de fietsbinnenband door het formaat, de elasticiteit en de vorm (rond & bol) heeft zij inmiddels 350 tassen gemaakt. Haar motto “Treasure your Trash”.
Inmiddels zijn de schoudertassen en rugzakken een volwaardig product: uniek, exclusief, eigen ontwerp, ambachtelijk en met liefde gemaakt, desgewenst customized made.

Neem contact op met Nojram

Van oude fietsbinnenband tot exclusieve tas

Het procedé om de fietsbinnenbanden gebruiksklaar te maken voor een tas is feitelijk vrij eenvoudig, edoch tijdrovend. De fietsbinnenband wordt eerst open geknipt en vervolgens grondig gereinigd, waardoor de geur van rubber deels verdwijnt, maar net als bij leer aanwezig blijft. Door de fietsbinnenbanden te verwarmen vulkaniseert het rubber opnieuw, waardoor het rubber van de oude fietsbinnenband zijn zwarte kleur weer terug krijgt. Nadat het ontwerp bedacht is, worden de banen fietsbinnenband aan elkaar genaaid. Een gewone huis-tuin-en-keuken naaimachine kan dit zware werk niet aan. Nojram gebruikt hiervoor een zware industriële naaimachine met tripple doorvoer voor een mooi stevig resultaat, eventueel gecombineerd met andere materialen zoals leer, zeilmakers plastic, stof etc. Resultaat eigentijdse schoudertassen en rugzakken met stoere look, geur en touch, waterafstotend, duurzaam & sterk.

Van oude fietsbinnenband tot exclusieve tas_nojram
Duurzaam-en-Groen_nojram

Duurzaam & Groen

Cradle to cradle is een nieuwe kijk op duurzaam ontwerpen en duurzaam produceren. Dit wil zeggen dat na het eerste gebruik een product opnieuw grondstof wordt voor het volgende product. Fietsbinnenbanden vallen sinds 2007 onder klein chemisch afval in verband met de chemische stoffen die vrij komen bij verbranding. Kapotte fietsbinnenbanden moeten daarom ingeleverd worden bij een afvalbrengstation of milieustraat. De fietsenmaker betaald hiervoor en is blij als Nojram langskomt om fietsbinnenbanden mee te nemen en te transformeren naar een schoudertas. Win-win.

Sterk, slijtvast, soepel en waterdicht

Fietsbinnenband is erg praktisch materiaal: slijtvast, waterdicht en gemakkelijk schoon te maken. Het rubber is goed gereinigd, waardoor het nauwelijks ruikt of afgeeft. In het gebruik wordt fietsbinnenband zelfs alleen maar mooier, doordat het rubber een zachte glans krijgt, door de wrijving met textiel als de schoudertas gedragen wordt. Bovendien is binnenband gemakkelijk schoon te maken. En mocht er per ongeluk een gaatje in komen, dan is dit eenvoudig te repareren met een plakker voor fietsbinnenbanden.

Sterk, slijtvast_tassen_van_nojram
In-opdracht_werken_nojram

In opdracht

Heb je zelf een leuk idee voor een tas van fietsbinnenband, dan kan Nojram die in opdracht voor je maken. In haar atelier, via de mail en/of telefonisch bespreek je vrijblijvend jouw idee, wensen en budget. Oud leer van bijvoorbeeld je bank of jas, kan hergebruikt worden in de tas in combinatie met fietsbinnenbanden. Is jouw ontwerp uitvoerbaar en hebben we een overeenkomst dan ontvang je een gedetailleerde beschrijving per email van jouw tas op maat , waarna het maak proces begint.

Resultaat een customized cadeau voor jezelf of dierbare.

Waar zijn de tassen van Nojram te koop?

Onder de naam Nojram, ben ik met mijn hand- en schoudertassen, messengers, rugzakken en portemonnees van recycled rubber te vinden op kunst- en creatieve markten, in gallery’s en pop-up stores. In de agenda op nojram.nl kun jij kijken wanneer ik in de buurt kom. Of maak een afspraak per mail voor een atelierbezoek. Wil je deze unieke exclusieve tassen van fietsbinnenband in jouw winkel? Stuur dan een bericht naar info@nojram.nl

Waar-te-koop_tassen_nojram

Veelgestelde vragen aan Nojram

Is een tas van Nojram voor 100% gerecycled?

Nee, de ritsen zijn altijd 100% nieuw

Zijn alle producten van Nojram veganistisch?

Nee, niet allemaal. Als een product veganistisch is staat dit vermeld in de omschrijving als vega.

Heeft Nojram een fysieke winkel?

Ja. Mijn atelier is tevens de winkel en is te bezoeken op afspraak. Elke dag van de week, ook ’s avonds.

Doet Nojram reparaties?

Ja, indien de tas door mij gemaakt is.

veel-gestelde-vragen_nojram-tassen